Ανακαλύψτε τις αυθεντικές γεύσεις της Ιαπωνίας - Ένα Ταξίδι στη γαστρονομία της Περιοχής Σικόκου

Περιοχή Σικόκου (四国)

Το Σικόκου είναι γνωστό για την παραδοσιακή κουζίνα του, τα τοπικά προϊόντα και τα μοναδικά πιάτα που προσφέρονται σε κάθε περιφέρεια. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά, ποτά και προϊόντα για κάθε περιφέρεια του Σικόκου.


Sanuki Udon (讃岐うどん)

Τα πιο γνωστά ουντόν στην Ιαπωνία προέρχονται από την περιοχή αυτή. Τα Sanuki Udon έχουν παχιά, λαστιχωτή υφή και σερβίρονται είτε ζεστά είτε κρύα, συνήθως με απλό ζωμό (dashi) και γαρνιτούρες όπως πράσινα κρεμμύδια και τριμμένη τέμπουρα. Υπάρχουν εκατοντάδες εξειδικευμένα εστιατόρια udon στην Kagawa, και οι επισκέπτες συχνά ακολουθούν τη "διαδρομή των udon", για να δοκιμάσουν τα καλύτερα της περιοχής.


Shoyu Mame (醤油豆)

Φασόλια σόγιας, μια παραδοσιακή τοπική λιχουδιά που σερβίρεται συνήθως ως συνοδευτικό.



Olive Beef (オリーブ牛)

Μοσχαρίσιο κρέας από ζώα που έχουν τραφεί με ελαιόλαδο. Αυτό το υψηλής ποιότητας κρέας είναι δημοφιλές για τη γεύση του και την τρυφερότητά του, καθώς η Kagawa είναι γνωστή για την παραγωγή ελαιολάδου.


Tokushima Ramen (徳島ラーメン)

Ένα από τα πιο διάσημα τοπικά πιάτα της Tokushima, το Tokushima ramen έχει πλούσιο και παχύρευστο ζωμό, φτιαγμένο από χοιρινό κόκκαλο και σόγια, και σερβίρεται συνήθως με λεπτές φέτες χοιρινού κρέατος, αυγό και φρέσκα πράσινα κρεμμύδια. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι Tokushima ramen: λευκός, καστανός και κίτρινος, με τον καφέ ζωμό να είναι ο πιο δημοφιλής.


Sudachi (すだち)

Το Sudachi είναι ένα μικρό εσπεριδοειδές, παρόμοιο με το λάιμ, το οποίο χρησιμοποιείται για να δώσει έντονη, ξινή γεύση σε πολλά πιάτα. Είναι πολύ διαδεδομένο στο Σικόκου και συνοδεύει πιάτα όπως ψάρι, κρέας και noodles.


Naruto Kintoki (鳴門金時)

Αυτό το είδος γλυκοπατάτας καλλιεργείται κυρίως στην πόλη Naruto και είναι διάσημο για τη γλυκιά, αρωματική γεύση του. Χρησιμοποιείται συχνά σε παραδοσιακά γλυκά ή τηγανίζεται και σερβίρεται ως σνακ.


Mikan (みかん)

Η Ehime είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς mikan (μανταρινιών) στην Ιαπωνία. Τα mikan είναι γλυκά και αρωματικά, και μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν παντού, είτε φρέσκα είτε σε χυμούς και γλυκά.


Taimeshi (鯛めし)

Το Taimeshi είναι ένα παραδοσιακό πιάτο ρύζι με ψητό ή ωμό ψάρι tai (τσιπούρα). Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές: η μία είναι η βραστή εκδοχή με ψητή τσιπούρα που μαγειρεύεται μαζί με ρύζι, ενώ η άλλη, που είναι δημοφιλής στην περιοχή Uwajima, περιλαμβάνει ωμό ψάρι που σερβίρεται πάνω από ρύζι με σάλτσα σόγιας και αυγό.


Jakoten (じゃこ天)

Είναι ένα είδος τηγανητής πάστας ψαριού, φτιαγμένο από μικρά ψάρια που αλέθονται και στη συνέχεια τηγανίζονται. Είναι δημοφιλές ως σνακ ή συνοδευτικό για ποτά.


Katsuo no Tataki (鰹のたたき)

Το Katsuo no Tataki είναι το πιο διάσημο πιάτο της Kochi. Ο τόνος katsuo ψήνεται ελαφρώς στην εξωτερική πλευρά και παραμένει ωμός εσωτερικά. Σερβίρεται με σκόρδο, κρεμμύδι και ξύδι, συχνά με μια πικάντικη σάλτσα. Είναι τοπική σπεσιαλιτέ που αντικατοπτρίζει την αγάπη της Kochi για τα φρέσκα θαλασσινά.


Yuzu (柚子)

Το Yuzu, ένα είδος εσπεριδοειδούς με έντονη γεύση, είναι διάσημο στην Kochi. Χρησιμοποιείται ευρέως σε σάλτσες, πιάτα και ποτά, δίνοντας μια αναζωογονητική νότα στα φαγητά.


Sawachi Ryori (皿鉢料理)

Το Sawachi Ryori είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό πιάτο της Kochi, όπου διάφορα πιάτα σερβίρονται σε μεγάλα πιάτα (sawachi). Περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, σούσι, τηγανητά πιάτα και κρέας, όλα σερβιρισμένα για κοινή κατανάλωση σε κοινωνικές εκδηλώσεις.


Tosa-shu Nomikurabe (土佐酒 飲み比べ)

Το Tosa-shu είναι το τοπικό σάκε της Kochi, και το nomikurabe σημαίνει "δοκιμή και σύγκριση". Υπάρχουν πολλοί τόποι που μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη τοπικού σάκε, όπου οι επισκέπτες συγκρίνουν τις γεύσεις και την ποιότητα. Η Kochi έχει πλούσια παράδοση στην παραγωγή σάκε, με αρκετές ζυθοποιίες που χρησιμοποιούν το καθαρό νερό από τα βουνά της περιοχής.


Shikoku Sake

Όλες οι περιφέρειες του Σικόκου είναι γνωστές για την παραγωγή εξαιρετικού σάκε. Η κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαίτερες ποικιλίες σάκε, λόγω των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών και του νερού.


Awamori

Στην Tokushima, μπορείς να βρεις Awamori, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό απόσταγμα που παράγεται από ρύζι και θεωρείται το παλαιότερο απόσταγμα της Ιαπωνίας.