Ανακαλύψτε τις αυθεντικές γεύσεις της Ιαπωνίας - Ένα Ταξίδι στη γαστρονομία της Περιοχής Οκινάουα

Περιοχή Οκινάουα (沖縄)

Η κουζίνα της Οκινάουα ξεχωρίζει για τη συνύπαρξη των παραδοσιακών στοιχείων με τις εξωτερικές επιρροές από την Κίνα, την Κορέα και άλλες χώρες, λόγω της ιστορίας της ως εμπορικό κέντρο. Αυτή η μοναδική ανάμειξη γεύσεων και προϊόντων προσδίδει στην Οκινάουα έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό χαρακτήρα.


Goya Champuru (ゴーヤーチャンプルー)

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Οκινάουα και αποτελείται από τηγανητό πικρό πεπόνι (goya), tofu, αυγό και συχνά χοιρινό κρέας. Το "champuru" σημαίνει "ανακατεύω", και συμβολίζει την πολυπολιτισμική επιρροή της κουζίνας της Οκινάουα.


Rafute (ラフテー)

Κομμάτια από χοιρινή κοιλιά που βράζονται αργά σε σόγια σος, ζάχαρη και awamori (ένα τοπικό ποτό), μέχρι να γίνουν μαλακά και να λιώνουν στο στόμα. Αυτό το πιάτο έχει ρίζες στα φαγητά της κινεζικής αυτοκρατορικής κουζίνας.



Okinawa Soba (沖縄そば)

Ένα ιδιαίτερο είδος σούπας με χοντρά νουντλς που μοιάζουν περισσότερο με αυτά του udon παρά με τα παραδοσιακά soba. Συχνά σερβίρεται με χοιρινό, φρέσκο κρεμμυδάκι, και φέτες καπνιστού ψαριού.


Umibudo (海ぶどう)

Γνωστό και ως "σταφύλι της θάλασσας", είναι ένας τύπος θαλάσσιου φυτού (άλγη) με μικρές πράσινες φούσκες που μοιάζουν με σταφύλια. Το umibudo έχει ένα τραγανό και αλμυρό γεύμα και συχνά τρώγεται ως συνοδευτικό ή σαλάτα.


Mimiga (ミミガー)

Φτιαγμένο από μαγειρεμένα ή μαριναρισμένα αυτιά χοίρου, συχνά κομμένα σε λεπτές φέτες και σερβιρισμένα ως μεζές ή με σαλάτα. Έχει τραγανή υφή και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως συνοδευτικό για τοπικά ποτά.


Awamori (泡盛)

Το εθνικό ποτό της Οκινάουα, είναι ένα αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από ρύζι και αποστάζεται, όπως το sake, αλλά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως γύρω στο 30-40%). Το Awamori συχνά σερβίρεται με πάγο ή νερό και αποτελεί παραδοσιακό συνοδευτικό για τα τοπικά φαγητά. Υπάρχουν επίσης διάφορες εκδοχές του Awamori, όπως το kusu (古酒), που είναι παλαιωμένο και πιο εκλεπτυσμένο.


Shikuwasa Juice (シークワーサージュース)

Φυσικός χυμός από shikuwasa, ένα εσπεριδοειδές που μοιάζει με λάιμ και είναι δημοφιλές στην Οκινάουα. Έχει ξινή και ελαφρώς πικρή γεύση, και είναι πολύ δροσιστικός. Το shikuwasa χρησιμοποιείται και σε μαγειρική και ως συστατικό σε σάλτσες.


Orion Beer (オリオンビール)

Η τοπική μπύρα της Οκινάουα, η οποία παράγεται στην περιοχή από το 1957. Είναι ελαφριά και δροσιστική, κάτι που την κάνει ιδανική για το ζεστό και υγρό κλίμα της περιοχής. Συχνά συνοδεύει τοπικά πιάτα, όπως το Goya Champuru και το Rafute.


Shikuwasa (シークワーサー)

Το φρούτο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στην παραγωγή χυμών, αλλά είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Πολλά προϊόντα, όπως σάλτσες, ξύδια και γλυκά, παρασκευάζονται από shikuwasa.


Beniimo (紅芋)

Μια ποικιλία μωβ γλυκοπατάτας που καλλιεργείται στην Οκινάουα. Το beniimo χρησιμοποιείται σε διάφορα γλυκά, όπως τάρτες, παγωτά και μπισκότα. Το μωβ χρώμα του δίνει μια ιδιαίτερη αισθητική και γεύση στα τοπικά γλυκά.


Kokuto (黒糖)

Μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που παράγεται τοπικά και είναι πολύ σημαντικό προϊόν στην Οκινάουα. Η kokuto έχει πιο πλούσια γεύση σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε γλυκά, ποτά, ακόμα και σε φαγητά.


Tofu Yo (豆腐よう)

Ένα ζυμωμένο τοφού που παρασκευάζεται με βάση το Awamori. Έχει έντονη, πλούσια γεύση και παχύρευστη υφή, κάτι που το καθιστά ιδανικό ως συνοδευτικό για ποτό. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής.